Antalya’da kamusal alanların satış ihalesi iptal

featured

Mimarlar Odası’nın, Aksu Belediyesi tarafından altyapı, yol, park gibi kamu hizmetlerine gelir sağlamak amacıyla, lüks otellerin işgali altındaki 12 adet taşınmazın satışı için yaptığı ihalenin iptali için açtığı davada mahkeme iptal kararı verdi.

Veysi SAĞLAM / ÇAĞDAŞ HABER

Antalya’nın Aksu ilçesine bağlı Kemerağzı Mahallesi’nde bulunan 5 yıldızlı otellerin kullanımındaki 12 adet taşınmazın satış ihalesinin iptaline yönelik açılan davada yürütmeyi durdurma kararının ardından iptal kararı da çıktı. Aksu Belediye Meclisi, Kemerağzı’ndaki otellerin kullanımında bulunan belediye mülkiyetindeki 12 adet taşınmaz için 02.08.2023 tarih ve 81 sayılı kararla altyapı, yol, park gibi kamu hizmetlerine gelir sağlamak amacıyla satış kararı aldı. Daha önce yapılan imar plan değişikliğiyle bu parseller yoldan ihdasen Aksu Belediye Başkanlığı adına tescil edildi.

ÖNCE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, hem imar plan değişikliği hem de satış ihalesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Antalya Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne ayrı ayrı iptal davaları açtı. Aksu Belediyesi, satış ihalesinin iptali istemiyle açılan davada, usul yönünden Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin dava açmasında hukuki yararı bulunmadığı gerekçesiyle ehliyet yönünden davanın, esas yönünden ise yürütmeyi durdurma talebinin reddedilmesini talep etti. İmar plan değişikliğiyle ilgili dava devam ederken, satış ihalesiyle ilgili dava konusunu görüşen Antalya 5’inci İdare Mahkemesi, 29 Kasım 2023 tarihinde oybirliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

ARDINDAN İPTAL KARARI GELDİ

Antalya 5’inci İdare Mahkemesi’nin satış ihalesiyle ilgili verdiği iptal kararında, dava konusu işlemin 3194 sayılı yasanın amaç ve ruhuna uygun olmadığı gibi 3194 sayılı kanunun 17 ve 18’inci maddesinin lafzına da uygun olmadığı sonucuna varıldığından dava konusu işlemde hukuka ve imar mevzuatına uyarlık görülmediği vurgulandı. 29 Şubat 2024 tarihinde oybirliğiyle alınan kararda şu görüşlere yer verildi:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 11/11/2022 tarihinde onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği sonrasında dava konusu taşınmazların bulunduğu alanda henüz yeni bir parselasyon planı yapılmadığı, bölgede yer alıp da önceki imar planında yol ve park alanında kalmakta iken plan değişikliği ile günübirlik tesis alanı fonksiyonuna alınan taşınmazların davalı idarece ihdas edildiği ve davalı idare adına tescil edildiği dikkate alındığında; düzenleme ortaklık payı olarak alınan dava konusu parsellerin, umumi ve kamu hizmet fonksiyonu dışında kullanılamayacak olmaları, yapılacak imar uygulamasında düzenleme ortaklık payından düşülecek nitelikte bulunmaları göz önünde bulundurulduğunda dava konusu işlemin 3194 sayılı Yasa’nın amaç ve ruhuna uygun olmadığı gibi 3194 sayılı Kanun’un 17. ve 18. maddesinin lafzına da uygun olmadığı sonucuna varıldığından dava konusu işlemde hukuka ve imar mevzuatına uyarlık görülmemiştir.”

‘KAMUSAL ALANLAR SATILAMAZ, SATILMAMALIDIR’

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, mahkemenin verdiği iptal kararıyla Aksu’da kazanan Antalya’nın ve halkın olduğunu söyledi. Dava sürecini hatırlatan Çerçiler, “Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak Aksu Belediye Encümenine ve Belediye Başkanına satış yetkisi veren Aksu Belediye Meclisi’nin 02.08.2023 tarih ve 81 nolu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmıştık. Daha önceki planlarda kamusal yolun kaldırılarak günübirlik alan olarak açılan ve yargılama süreci devam eden planların, yargı kararlarına uyulması anayasal zorunluluk olmasına karşın yargı kararı beklenmeksizin rant amaçlı beklentileri doğrultusunda ivedilikle satış kararı alınmasının hukuka aykırı olduğunu savunmuştuk. Turizm Teşvik Kanunun ‘Taşınmaz malların turizm amaçlı kullanımı başlıklı 8-A Maddesi’ne aykırı olarak belediye adına yoldan ihdasen tescil edilerek, aynı kanuna aykırı şekilde satış kararı alınmış olmasına dikkat çekmiştik. Halkın mevcut günübirlik alanlardan, sahil ve denizden en yüksek oranda yararlanması için kamuya terkedilen yolların, alt yapı, yol, park vb. kamu hizmetlerine gelir sağlamak amacıyla satış kararının kamu yararına aykırı olduğu gerekçeleri ile iptali istemiyle dava açmıştık. Davaya bakan sayın mahkemenin bu kararıyla Aksu’da kazanan kentimiz ve halkımız olmuştur” dedi.

İŞTE O 12 PARSEL

Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin satış ihalesi iptal edilen Kemerağzı’ndaki mülkiyeti Aksu Belediye Başkanlığı’na ait olan ve şu anda Kundu Sahili’nde lüks oteller tarafından havuz, aquapark ve bahçe olarak kullanılan parseller şöyle:

12679 Ada 8, 9 Parsel

12681 Ada 8 Parsel

12684 Ada 8 Parsel

12687 Ada 8 Parsel

12689 Ada 7, 8 Parsel

12691 Ada 11, 12 Parsel

13379 ada 8 Parsel

13394 Ada 6 Parsel

14084 Ada 3 Parsel

 

Antalya’daki o satış ihalesine yargı dur dedi

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Antalya’da kamusal alanların satış ihalesi iptal

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Çağdaş Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!