Biri ilk kez kaybedecek

featured

Veysi SAĞLAM yazdı…

Seçimlere 10 gün kaldı. Antalya’da seçim çalışmaları deyim yerindeyse baş döndürüyor. 19 ilçenin her birinin kendi atmosferi ve heyecanında ayrı ayrı sürdürülen çetin bir yarış var.

Asıl yarış elbette Büyükşehir’de. Büyükşehir’de 6’sı bağımsız olmak üzere toplam 27 aday yarışıyor. Bu adayların her birinin yürüttüğü seçim çalışması elbette kıymetli.

Büyükşehir seçimlerinin 2 aday arasında geçeceği çoğu seçmen tarafından yüksek sesle dillendiriliyor. Bu 2 adaydan biri CHP adayı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut Başkanı Muhittin Böcek, diğeri ise Cumhur İttifakı adayı Kepez Belediyesi’nin mevcut Başkanı Hakan Tütüncü

Başkan Muhittin Böcek, 1999 yılında yapılan yerel seçimlerde ANAP’tan seçildikten bir süre sonra CHP’ye geçip 4 dönem Konyaaltı Belediye Başkanlığı yaptı. Böcek, 2019 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Menderes Türel’e karşı seçimi kazanarak Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu. 4 dönemi Konyaaltı, 1 dönemi ise Büyükşehir olmak üzere 25 yıllık kesintisiz belediye başkanlığı yapan Böcek, bugüne kadar hiçbir belediye başkanlığı seçimini kaybetmedi.

Böcek’in karşısındaki en büyük rakibi de benzer bir grafiğe sahip. Hakan Tütüncü, 2009 yılında AKP’den Kepez Belediye Başkanı seçildi ve 3 dönemdir üst üste Kepez Belediye Başkanlığı yapıyor. 15 yıldır başkanlık yapan Tütüncü de bugüne kadar belediye seçimlerinde hiç kaybetmedi.

Kaderin cilvesi değil de… Antalya siyasetinin bir cilvesi olmalı, hiç belediye başkanlığı seçimi kaybetmemiş 2 başkan şimdi Büyükşehir koltuğu için karşı karşıya… Bu 2 başkandan biri 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimde ilk kez kaybedecek. Başkanlığı kaybetmenin üzüntüsünü ilk defa yaşayacak. Bakalım bu hangi aday olacak?

Daha doğrusu, Büyükşehir’in bu seçimlerine özgü belki de şöyle sorulsa daha doğru olur:

Bu seçimlerde kim kime kaybettirecek?

Çünkü…

2019 seçimlerinde Millet İttifakı’nda yer alan İyi Parti, Demokrat Parti ve DEVA Partisi ile ittifak dışında yer alan o dönemdeki adıyla HDP (bugünkü adıyla DEM Parti) Büyükşehir’e aday çıkarmadı. Bu partiler 5 yıl önceki seçimlerde CHP adayı Muhittin Böcek’i destekledi. Böcek de yüzde 50’nin üzerinde oy oranıyla seçimleri kazandı. Ancak bu seçimlerde durum farklı. Bu saydığımız partiler 31 Mart 2024 seçimleri için Büyükşehir’e aday çıkardı. Ötesi 2019 seçimlerinde Büyükşehir için 9 olan aday sayısı bu seçimlerde 27. Bir önceki yerel seçimlerin 3 katı aday var. Daha da ötesi 2023 genel seçimlerinde Antalya’dan bir milletvekili çıkaran DEM Parti’nin Büyükşehir adayları Kemal Bülbül ve Avukat Nesibe Bahadır bu seçimlerde de Mayıs 2023 seçim sonuçlarına yakın yüzde 8-9 oy alması Böcek’in işini daha da zorlaştırabilir.

Eski ittifaktan ayrılan partilerin adayları ve DEM Parti’nin oylarını hesaba kattığınızda 2019 seçimlerine göre Muhittin Böcek’ten kopması beklenen oy oranı yüzde 10’un üzerine çıkması ihtimal dahilinde. Bu da bir seçime doğrudan etki edecek çok büyük bir oran. Parti içinde de tepkileri sandığa gitmeyerek gösterecekleri eklediğinizde bu oran daha da artabilir. Elbette bu kopmaların karşısında Böcek’e yeni oy geçişleri de olacaktır. Ama gelecek yeni oylar, giden oylarla oluşturacağı farkın ne kadarını kapatacak işte kilit nokta burası.

Tabii bunlar Muhittin Böcek aleyhinde yaşanabilecek olasılıklar. Bir de Hakan Tütüncü aleyhinde gelişen karşı olasılıklar var. Cumhur İttifakı cephesinde Hakan Tütüncü’ye yönelik tepkiler aday adaylığı sürecinden bu yana gündemde. Özellikle Menderes Türel’in aday gösterilmemesi nedeniyle parti içinde yer alan Tütüncü muhaliflerinin, “Tütüncü’ye kaybettiririz” söylemleri sosyal medya üzerinden halen devam ediyor. Bu cephedeki tepkilerin dışında AKP İl Yönetimi’nde de Tütüncü’nün aleyhinde yükselen sesler siyaset kulislerinde konuşuluyor. Yeniden Refah Partisi ve Saadet Partisi‘nin de ayrı ayrı Büyükşehir adayları çıkarmaları AKP tabanından ve Cumhur İttifakı’ndan önemli sayılabilecek oyu Tütüncü’den koparabilir. Bu oy oranıyla bile Tütüncü’ye kaybettirebilir.

Kırsalda Böcek, merkezde Tütüncü güçlü” yorumları son günlerde giderek yüksek sesle dillendiriliyor. Antalya’da yaklaşık 2 milyon seçmenin yarıdan biraz daha fazlası Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı, Döşemealtı ve Aksu olmak üzere 5 merkez ilçede ikamet ediyor.

Bu veriler ışığında ve ilçelerden gelen bilgiler doğrultusunda, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin en fazla koltuğu bulunan partinin CHP olacağına yönelik tahminler son günlerde yoğunlaştı. Ancak meclisin partilere göre koltuk dağılımında bir partinin tek başına karar alma yetkisini elde etme olasılığı pek mümkün görünmüyor.

Antalya Büyükşehir seçim sonuçlarını trafik sorunu mu, yoksa ekonomik kriz mi belirleyecek? Bana göre her şey etkileyecek.

Bu seçimler öyle görünüyor ki kazandırandan çok kaybettirenlerin daha çok konuşulacağı bir seçim olacak.

Bakalım kim daha çok kaybettirecek.

Kaybeden ilk kez, ‘büyük’ ve ‘pis’ kaybedecek.

Bakalım ne olacak?

12
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
Biri ilk kez kaybedecek

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Çağdaş Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!