SAD’dan Özel’e Gazipaşa mektubu: Tahripkar turizm projelerinden dönün

featured

Sualtı Araştırmaları Derneği Başkanı Emrecan Polat, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e Gazipaşa ile ilgili mektup yazarak, “Son derece yanlış bir yer seçimi olduğundan emin olduğumuz söz konusu tahripkar bu turizm projelerinin partiniz öncülüğünde yanlışlığının vurgulanması ve betonlaşma fikrinden geri dönülmesi için gereğinin yapılması konularında bilgi ve gereğini önemle dikkatlerinize sunarız” çağrısı yaptı.

Veysi SAĞLAM / ÇAĞDAŞ HABER

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde 18 Mart 2024 tarihinde yaptığı seçim konuşmasıyla ilgili CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e mektup yazarak tepkilerini dile getirdi. SAD Yönetim Kurulu Başkanı Emrecan Polat imzasını taşıyan mektupta, SAD’ın Gazipaşa Hepimizin Platformu üyesi olduğu hatırlatıldı. Mektupta Türkiye’nin doğasını ve özellikle kıyılarını ve denizlerini 1985 yılından başlayarak aralıksız çalışan, araştıran ve koruyan bir STK olarak, Özgür Özel’in söylemlerine büyük üzüntü ve endişeyle şahit oldukları vurgulandı. Mektupta Gazipaşalıların, yöre halkının büyük oranda istemediği bu doğa ve tarih yıkımlarının ne kadar olumsuz sonuçlara yol açabileceğine ilişkin bilimsel veriler ile yayınlanmış rapor ve makaleler de görsellerle birlikte ek olarak yer aldı.

‘NE PAHASINA OLURSA OLSUN TURİZM’

SAD Başkanı Emrecan Polat, Özel’e yazdığı mektupta Gazipaşa’nın Akdeniz Bölgesi kıyı hattı boyunca betonlaşmadan korunmuş Antalya’nın yegane ilçesi olduğunu kaydederek, “Gazipaşa’nın kendine özgü kumsal kıyı alanı ve civarı, tüm doğal yapısı ve biyolojik çeşitliliği ile eşsiz bir Önemli Doğa Alanı (ÖDA Gazipaşa) içindedir. Gazipaşa kıyıları İribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta), Yumuşak sırtlı Nil kaplumbağası (Trionyx triunguis), Akdeniz foku (Monachus monachus), Tepeli karabatak (Gulosus aristotelis) ve Büyük gümüş martı (Larus michahellis) başta olmak üzere birçok deniz ve kıyı kuşları, Su samurlarının (Lutra lutra) ve kum zambağı, kadim çançiçeği ve kum deligözü gibi bitkilerin birinci derecede yaşam alanlarıdır. Öte yandan dev kütleli yıkıcı bir turizmin getirilmeye çalışıldığı, kısıtlı ölçüdeki Gazipaşa kıyı bandı, farklı derecelerde doğal ve arkeolojik korunan alanlardır. Üstelik şu anda ÇED aşaması başlayan ilk devasa turizm tesisi de korunan alandadır. Ayrıca, her betonlaşmanın küresel ısınmaya ve sonucunda iklim krizine katkı verdiği gerçeği de unutulmamalıdır. Dolayısıyla bu büyük çaplı turizm projeleri zinciri şeklinde devam edecek inşaatlarla Antalya ilinin denize kıyısı olan 12 ilçesi arasında betonlaşmadan nasibini almamış tek ilçesinin ‘her şeye rağmen kalkınma’ ya da ‘ne pahasına olursa olsun turizm’ ideolojisine yenik düşmemesi gerekir” dedi.

‘TAHRİPKAR TURİZM PROJELERİ VE YANLIŞLIĞINDAN DÖNÜNÜZ’

Polat, mektubunda şunları kaydetti: “Gazipaşalıların, yöre halkının büyük oranda istemediği bu doğa ve tarih yıkımlarının ne kadar olumsuz sonuçlara yol açabileceğini bilimsel veriler ile yayınlanmış rapor ve makaleleri paylaşmaya her zaman hazır olduğumuzu belirtiriz. Bunlardan sadece iki tanesi yazı ekinde verilmiştir (EK-1, EK-2). Sadece Sualtı Araştırmaları Derneği değil, gerek Gazipaşa’dan gerekse ulusal düzeyde diğer STK’lar ve akademik kuruluşlar da bu bilgileri siz veya danışmanlarınızla paylaşacaklardır. Yeter ki iletişim kanalları açık olsun. Gazipaşa’nın gerek eşsiz arkeolojik gerekse doğal değerlerinin habitat tahribatına yenik düşmesine fırsat vermeden, son derece yanlış bir yer seçimi olduğundan emin olduğumuz söz konusu tahripkar bu turizm projelerinin partiniz öncülüğünde yanlışlığının vurgulanması ve betonlaşma fikrinden geri dönülmesi için gereğinin yapılması konularında bilgi ve gereğini önemle dikkatlerinize sunarız.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
SAD’dan Özel’e Gazipaşa mektubu: Tahripkar turizm projelerinden dönün

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Çağdaş Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!