Eğitim Sen işyeri temsilcilerinin açıklamaları tutanaklara girdi

Yeni eğitim öğretim yılı öğretmenler kurulu toplantılarıyla bugün başladı. Eğitim Sen Antalya Şubesi işyeri temsilcileri eğitim sistemi ve öğretmenlerin haklarıyla ilgili yaptığı açıklamalar tutanaklara girdi.

ÇAĞDAŞ HABER – Eğitim Sen Antalya Şubesi işyeri temsilcileri, bugün gerçekleşen 2023-2024 eğitim öğretim yılı öğretmenler kurulu toplantılarında hem eğitim sistemi hem de öğretmenlerin özlük haklarıyla ilgili önemli uyarıların yer aldığı açıklamalar yaptı. Yeni eğitim öğretim yılı bugün öğretmenler kurulu toplantılarıyla başladı. Eğitim Sen Antalya Şubesi işyeri temsilcileri, Eğitim Sen Genel Merkezi tarafından hazırlanan eğitimin ve eğitim emekçilerinin sorunlarına ilişkin bildirileri tüm okullarda okudu. Son dönemde eğitimde laiklik ilkesinin ortadan kaldırılmaya çalışılması, özlük hakları, vakıf ve derneklerle imzalanan protokoller, önlük dayatması, eğitime yeterli bütçe ayrılmaması gibi birçok konu Eğitim Sen işyeri temsilcileri aracılığıyla öğretmenler kurulu tutanaklarına geçirilmiş oldu.

‘NİTELİKLİ BİR EĞİTİM HAKKINA ERİŞİMİ ÇİN EMEK VERİYORUZ’

Öğretmenlik mesleğinin önemine işaret edilen açıklamada, “Bizler toplumun eğitim hakkına erişimini sağlayan, yetiştirdiğimiz öğrencilerle sadece bugünü değil geleceği belirleyen öğretmenleriz. Bu nedenle temel sorumluluğumuz öncelikle topluma ve insanlığa karşı olmalıdır. Öğretmenlik Meslek Kanunu ve son olarak önlük ve kılık kıyafet tartışmalarıyla mesleğimiz değersizleştirilmek, haklarımız yok sayılmak istense de bizler en önemli kamu hizmetlerinden birisini, yani toplumun nitelikli bir eğitim hakkına erişimi için emek veriyoruz. Her birimiz fakültelerimizden mezun olurken, mesleğimizi icra ederken bu sorumluluğun heyecanını ve ağırlığını hissettik ve hissetmeye de devam ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

‘BAKANLIK PROJE UYGULAMALARINA SON VERMELİDİR’

Öğretmenleri tek tipleştirmeye çalışmanın eğitim süreçlerinin en önemli çelişkisi olduğuna da yer verilen açıklamada, şu görüşler kaydedildi:

“Bizler, her öğrencimizin eşit haklara sahip olduğunu, eşit yurttaşlığın en önemli ilke olduğunu öğretmeye çalışırken, karma eğitimi tartışmaya açmak, bazı seçmeli dersleri zorunlu seçilecek dersler haline getirmek ve önlük uygulamasını gündeme getirerek öğretmenleri tek tipleştirmeye çalışmak eğitim süreçlerinin en önemli çelişkisi durumundadır. Kamusal, laik ve bilimsel eğitim, nitelikli bir eğitim hakkına erişim açısından bir bütünün ayrılmaz parçalarıdır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu görevlerini Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile paylaşıyor. Üç kurumun bir araya gelerek oluşturduğu Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi kapsamında pedagojik eğitimi bulunmayan vaiz, imam hatip ve Kur’an kursu öğreticilerinin eğitim kurumu olan okullarda ‘manevi danışman’ olarak görevlendirilmesinin önü açılıyor. Bakanlığımız kendi asli sorumluluğunu başka kurumlarla paylaşmamalı ve bu sebeple protokol ve proje uygulamalarına son vermelidir.”

‘EVRENSEL İLKELERE UYGUL OLMALI’

Eğitim ve öğretimde devreye konulacak uygulamaların Anayasa ve evrensel ilkelere uygun olmasının gerektiğine de işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: “Toplum, farklılıkları olan ve söz konusu farklılıklarıyla birlikte de eşit, demokratik ve adil bir yaşam hakkına sahip yurttaşlardan oluşmalıdır. Bu gerçek, sadece anayasa ve yasalarda değil, evrensel hukuk normlarında da yer almaktadır. Eğitim-öğretimde devreye konulacak yeni uygulamalar bu anayasal ve evrensel ilkelere uygun olmalıdır. Bizler, Eğitim Sen’li eğitim ve bilim emekçileri olarak, laik ve bilimsel eğitim hakkını ortadan kaldıran, eşit yurttaşlık ilkesini yok sayan, pedagojiyi ve mesleki ilkelerimizi görmezden gelen ÇEDES ve benzeri tüm projelere ve protokollere karşı demokratik, laik, bilimsel eğitimden ve adil bir yaşamdan yana tutum alıyoruz. Ayrıca önlük giyme uygulamasını doğru bulmadığımızı ve sendikamızın almış olduğu karar doğrultusunda önlük giyme uygulamasına katılmayacağımızı belirtmek istiyoruz.” (HABER MERKEZİ)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eğitim Sen işyeri temsilcilerinin açıklamaları tutanaklara girdi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Çağdaş Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!